2012. október 15., hétfő

Halloween




 
Tudom, tudom, sokan nem szeretik, mert nem a mi "ünnepünk", beszivárgott, a gazdaság által generált, de a gyerekek nagyon élvezik.
Ezért mi nem hagyjuk ki.
Minden évben faragunk tököt, hogy töklámpás váljon belőle, és október közepétől a kreatív alkotásink is ijesztővé válnak kicsit :-D

Ezek a tavalyi művek:

A szellem papírtányér, papírzsepi, papír és fekete filc felhasználásával készült.
A kiürült nutellás üvegben narancssárgára festett diók laknak, az arcukat alkoholos filccel rajzoltuk meg.
A teteje vasalható gyöngyből készült és halloween tököt formáz.


A szellemek feketére festett WC papír gurigák körbetekerve fehér papírtörlő csíkokkal. A szeme fehér gyöngy.
A boszi és a kalapok fekete fotókartonból és némi színes papírból készültek.
A mécsestartóhoz, narancssárga fotókartont vágtam halloween tök mintára és egy nutellás üveg köré ragasztottam.

Készítettünk még helyes szellemkéket falevélből is, egyszerűen fehér akrilfestékkel lekenve és 3D-s festékkel szemet, szájat rajzolva nekik.

Készült még tök papírtányérból, festéssel.

Sütőtökös muffin töknek álcázva.



Végül a tavalyi lámpások:

A halloween eredete a római időkre nyúlik vissza, amikor a rómaiak elfoglalták a Brit-sziget jelentős részét. A kelta hagyományok közt szerepelt a samhain, amit a kelta napisten tiszteletére rendeztek. Ekkor a mai Nagy-Britannia és Észak-Franciaországterületén élő kelták megünnepelték a kelta újévet, amely november 1-jére esett és megköszönték a napistennek, hogy a földet és a termést gazdaggá tette. Ezen az éjszakán, úgy hitték, hogy az elmúlt évben meghaltak lelkei összezavarhatják az élők életét, mivel a lelkek ezen az éjjel vándorolnak a holtak birodalmába. Az emberek a szellemeknek ételt és állatot áldoztak, hogy megkönnyítsék a vándorlásukat. Ez a nap jelentette a sötétség kezdetét, mert a kelták azt hitték, hogy a napisten Samhain a halál és a sötétség istenének fogságába került. Október 31-én az újév előestéjén Samhain összehívta a halottakat, amelyek különböző formákban jelentek meg, ezek rossz lelkek, gonosz állatok figuráit öltötték magukra. A kelta papok egy hegytetőn a szent tölgy alatt gyülekeztek, tüzet gyújtottak és termény és állatáldozatokat mutattak be, majd a tűz körül táncoltak. Reggel a papok minden családnak adtak ebből a parázsból, hogy új tüzeket gyújthassanak velük, melyek elűzik a gonosz szellemeket és melegen tartják az otthonokat.
Európában a halloween sokáig feledésbe merült. Néhány helyen elvétve jelmezbe öltöztek és tökdíszeket helyeztek el a lakásban, de ez a szokás is hanyatlóban volt. Az utóbbi években azonban a halloween ünneplése ismét visszatért, valószínűleg a népszerű amerikai ponyvakultúra (képregények, filmek) nyomán.
Népszerű szórakozás ilyenkor az almahalászat, melynek célja egy vízzel teli vödörből szájjal kiszedni az almát.
Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése